Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Bevezetés: Miért vettem háromféle olívaolajat?

Azt már korábban is tudtam, hogy az, hogy extra szűz az olívaolaj, még minőségileg nem jelent semmit (kb mint a borra azt mondom, hogy száraz). De különösebben nem foglalkoztam a kérdéssel, vettük az ismertebb (olaszból ismert) márkák olajait, nem a legolcsóbbat, de nem is a legdrágábbat, és az úgy tűnt, jó így.

Aztán Magyar Konyhában még tavaly nyáron olvastam egy cikket az olívaolajokról, hogy mi különbözteti meg a “tömegolajokat” a minőségi olajoktól (nagyjából ugyanaz, mint a pancsolt bort a minőségi bortól). A termelő, a termőterület és a bogyófajta. Ha ezek közül egyik sincs feltüntetve, “tömegolajjal” van dolgunk, ami nem túl jó minőségre utal.
Volt olajteszt is, 10 “tömegolajat” és 10 prémium olajat vakteszteltek és kóstoltak.

Extra szűz olívaolajok, szezámolaj, dióolajEkkor elkezdtem kacérkodni a gondolattal, hogy ki kellene próbálni valamelyik (vagy akár több) prémiumolajat, hogy lássam, érezzem, mi a különbség az “olcsó” olajokhoz képest (a tömegolajokat már ~2000-2500 Ft/literért lehet kapni a hipermarketekben, a prémiumolajok (legalábbis a fél-1 literes kiszerelések) 4-5000 Ft vagy akár több is literenként).

A végső lökést az adta, mikor nemrég párom megjegyezte, hogy olyan, mintha avas lenne az olaj (azt hiszem épp Parioli volt itthon akkor is, többfélét veszünk, bár amióta olvastam a tesztet próbáltam Borgest venni).
Az olajok viszonylag rövid életűek, 1-2 évet élnek, de a tömegolajokat sokszor ennél tovább tárolják, és úgy értékesítik
Anyutól  elhoztam a Magyar Konyháit átolvasásra, és megkerestem a cikket. A második legjobb prémiumolajnak a Cortijo Garay Hojiblanca-t hozták ki és annak volt a legkedvezőbb ára is talán, illetve azt lágy olajként jellemezték.

Ellátogattam hát az www.igazioliva.hu oldalra (ez volt megadva forrásnak a cikkben, és elkezdtem nézegetni az olajaikat, elolvastam a cikkeiket (mindet!), és “kiokosodtam” olívaolaj témakörben. Kezdve attól, hogy hogyan készül, mitől extra szűz az extra szűz odáig, hogy milyen típusai vannak az olajoknak. Hármat különböztettek meg, az erőset, a közepeset és a lágyat.

Úgy döntöttem, rendelek mind a háromféléből, és tesztelem, melyik jön be, és hát mint az étel-bor párosítás itt is igaz, hogy különböző ételekhez különböző olajok passzolnak (nem elsősorban sütéshez, mert az extra szűz nem arra való. max rövid, gyors sütésekhez, de inkább fűszerként, ízesítésként, belekeverve, rálocsolva. De a felhasználásról is olvashattok náluk.

Ha már háromféle erősség, legyen háromféle olívabogyófajta is (csak a spanyoloknál több mint 250 féle bogyófajta van, van ami kimondottan bogyónak, van ami olajnak való és van amit mindkettőre használnak)

Így rendeltem a következő három olajat:

Erős: Casas d Hualdo Manzanilla
Közepes: Cortijo Garay Picual
Lágy: Cortijo Garay Hojiblanca

(a képen még a szintén nemrég vásárolt dióolaj és szezámolaj látszik)

Facebook Twitter

Posted under: hozzávalók

Tagged as:

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>