Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Húsleves

A legkedvesebb leves számomra a (csirke) húsleves. Nagyjából egy-másfél hetente biztosan kerül az asztalra (nem feltétlen vasárnap).
A bele kerülő zöldségek és húsok jól variálhatóak, ízléstől és évszaktól függően.
Mivel nagyon sűrűn főzöm és évek óta bejáratott receptem van, ezért nem indokolt a leírása, de talán van, akinek segítséget nyújthat :)

Húsleves

Kell hozzá kb 4 főre:

4-6 szem krumpli (kicsi-közepes, heti csomagból)
5-7 kis szál répa (múlt heti csomagból)
2 szál gyökér (heti csomagból)
1 pasztinák (heti csomagból)
1 vöröshagyma (heti csomagból)
2 gerezd fokhagyma (heti csomagból)
1 fél kelkáposzta (heti csomagból)
1 csomag zellerzöld (saját termés, mélyhűtőből)
1 farhát
3 csirkenyak
2 szárny
4 máj (szívvel)
10-15 dkg csiga (lúdgége) tészta

A farhátat én háromfelé – nyak, felső és alsórész – szoktam szedni, a májat kivéve a húsokat megmosom és a lábasba teszem, felengedem hideg vízzel és kevés sóval közepes fokozaton fedő alatt főzni kezdem. A májat addig vízbe beáztatom.
Megpucolom a zöldségeket. A krumplit, hagymát, fokhagymát egészben hagyom, a répát, mivel kicsik vagy félbe, vagy négybe vágom simán, a pasztinákot és a gyökeret pedig úgy vágom, hogy kb akkora méretűek legyenek, mint a répák. A zellerzöldet már kiveszem, hogy engedjen fel valamennyire.
Amint a hús elkezd forrni, lejjebb veszem (6-osról 3-as fokozatra a 9-ből). Amikor habzani kezd, leszedem a habot. Egészen addig hagyom főni, míg simán csak forr és tovább már nem habosodik, “kitisztul”. (ez nagyjából 1-másfél óra szokott lenni, de meg is nézhetjük, mennyire főtt már meg a hús)
Ekkor beleteszem a zöldségeket, sózom, borsozom, és addig főzöm, amíg a zöldségek (általában a répán szoktam tesztelni, ha az jó, addigra a többi is jó) meg nem főnek. (ez jellemzően háromnegyed-egy óra). Alacsony fokozaton főzöm (2-es 3-ason), mert úgy lesz igazán jóízű.
A májat amikor a leves kész, külön edényben vízben (só nélkül!) főzöm meg, mert 3-5 perc elég neki, ha túlfő, kemény és keserű lesz.
Általában csiga(lúdgége) tésztát főzök hozzá, mert a kislányom (és én is :D ) azt nagyon szereti (és a legjobban annak evésével boldogul).
Szeretjük még a cérnametéltet is, de eddig nem találtunk jót. Most rendeltem durum cérnametéltet, de ezt még nem próbáltuk.
A tésztát egyébként úgy szoktam, hogy a leves levéből veszek ki külön tálba, és abba főzöm.
Ha marad tészta, szűrjük le, és külön tegyük el, mert felszívja a levet és úgy már nem olyan finom.
Én szét szoktam szedni tálalóedénybe, mert gusztusosabb, és könnyebben megtalálja az ember azokat a dolgokat, amiket enni szeretne.
Mi a gyökeret és a pasztinákot nem szeretjük, azt ki szoktam dobni belőle, de belefőzöm, mert kell az ízhatáshoz.

Amit még szoktam bele tenni: paradicsom, paprika, karalábé, borsó, zellergumó.
Húsból a csontos karajból lejött csontot, vagy néha rendelek marhából velőscsontot. De akár egy egész csirke/csibe is belefőhet, csak mi nem rajongunk ennyire a főtthúsért (csak én eszem, a gyermek fogyasztása pedig nem számottevő). Galambból vagy fácánból is lehet készíteni, ha hozzá tudunk jutni. (a fácánleves a legeslegeslegjobb!)

Facebook Twitter

Posted under: leves, recept

Tagged as: , , , , , , ,

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>