Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Téli lecsó

Ki mondta, hogy télen nem lehet lecsót enni?
Persze nem tökéletesen olyan, mint a nyári, mert minden friss alapanyagokból a legjobb, de azért aki felkészül időben, eltehet egy kevés “nyárízt” télire. (ilyenkor vásárolt friss paradicsom-paprikából nem javaslom a próbálkozást. vagy eltettük nyáron a finom, ízeset, vagy inkább várjuk meg a következő idényt :) )
Az eheti csomagban így érkezett egy üveg lecsó, amit gyorsan frissiben el is készítettem.
Mivel semmi más nem volt benne, csak paradicsom és paprika, hogy mindenki maga ízesíthesse, ezért meg volt a lehetősége, hogy nagyjából olyan ízűre készítsük, mint nyáron szoktuk.

Téli lecsó

Kell hozzá:
(a továbbiakban zárójelben jelezni fogom, melyik hozzávaló való a heti csomagból)

1 üveg lecsó (csomagból)
1 kis fej vöröshagyma (csomagból)
1 kisebb póréhagyma (csomagból)
1 gerezd fokhagyma
kb 10 dkg füstölt húsos szalonna
só, bors

A füstölt szalonna még a karácsonyi menüből maradt, és már nagyon fel kellett használni, többek közt ezért is esett a választás a vacsorához a lecsóra. Felkockáztam, és serpenyőbe dobtam.
Amikor elkezdett kisülni a zsírja, rádobtam az apróra felkockázott vöröshagymát és póréhagymát, picivel később belenyomtam a gerezd fokhagymát (nyomóval, de lehet reszelni is).
Borsoztam, sót ekkor még nem tettem bele, mert a szalonna valamennyire az volt, és meg akartam várni, az mire lesz elég.
Amikor kellően átsült-pirult a hagyma és a szalonna, ráöntöttem a lecsót.
hagytam felforrni, megkóstoltam, pici sót még tettem rá, forraltam még kicsit. Így elég leves lett, esetleg lehet tovább hagyni, ha kevésbé akarjuk levesnek.
De én szeretem, ha van mit tunkolni.

Így, hogy kóstoltam üvegben eltett lecsót (amiről korábban azt hittem, nem szeretem, de rájöttem azért, mert az ízesített volt), kiviláglott, miért jobb így eltenni, mint simán a mélyhűtőbe a paradicsomot és paprikát: egyrészt én túl apróra is vágtam a paprikát, másrészt az a mélyhűtőből kikerülve sokkal inkább összeesik, így eltéve egész megőrizte formáját, haraphatóbb volt. (ehhez persze kell az is, hogy vastagabbra-nagyobbra szelt, szép húsos paprikából van, az én paprikáim nem is voltak ilyen húsosak).
Jövőre szerintem ha lesz megint mit eltenni, megpróbálkozom ezzel az üveges változattal.

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , ,

One comment

  • Arra kiváncsi vagyok, hogy az én ízesített, olajos lecsóm hogy bírta az elrakást…De azt még tartogatom picit :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>