Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Rácponty

A lazac mellett a karácsonyi főfogás rácponty volt.
Még gyerekként egy hétvégét rokonoknál töltöttem, és nagyon élesen megmaradt bennem, hogy rácpontyot készítettünk, közösen. Azóta talán nem is ettem, kicsit elfeledkeztem róla, de idén szerettem volna halat enni karácsonykor (a lazacon túl), ezért emellett döntöttem.
A rácpontynak kisebb a variációja, mint mondjuk a töltött káposztának, de azért itt is voltak eltérések a receptben. Végül “kombináltam”, tehát a több összeolvasott receptből formáltam meg a sajátomat.

Rácponty

Kell hozzá (kb 4 főre):

5-6 nagyobb krumpli (bár erre nem emlékszem pontosan mennyi volt)
6 szelet pontypatkó
2 adag lecsó (mélyhűtőbe eltett paradicsom-paprika)
1 nagy fej vöröshagyma
füstölt szalonna
só, bors
tejföl

A krumplit héjában megfőzöm, majd megpucolom. A szalonna egy részéből kakastaréjra sütök 4 szeletet, a maradékot felkockázom.
A szalonnakockákat sütni kezdem, ennek a zsírján megpirítom a hagymát és hozzáadom a paradicsomot-paprikát. Sózom-borsozom. (lényegében lecsót készítek. ha üvegbe eltett lecsót használunk, a lepirított hagymán elég átmelegíteni. Illetve lehet friss paradicsom-paprikát is használni, de annak ilyenkor nincs íze, csak szezonjában javaslom)
A halszeleteket kevés olajon “fehéredésig” sütöm.
egy sütőtálba karikázom a krumplit, ráborítom a lecsót, majd belefészkelem a pontyszeleteket. A tetejére megy a kakastaréj szalonna. Ráöntöm a pohár tejfölt (van, aki ezt csak félúton szokta). Alufóliával lefedve 20-25 percet sütöm, majd fólia nélkül is még pár percet.
határozottan jól sikerült :)

Facebook Twitter

Posted under: főétel / egytálétel, recept

Tagged as: , , , , , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>