Kisvirag főz

Mert szeretek főzni

Zöldségközösség

A zöldségközösség – és a dobozrendszer, amit használ – viszonylag újkeletű dolog itthon.
A lényege, hogy az ember heti egy alkalommal, az adott hétre elegendő zöldségválogatást kap.
Ezt láttam olyan rendszerben is, hogy akár én válogathatom össze, mit kérek, de az, amiben mi is vagyunk, “zsákbamacska”.
Minden héten a szállítási napon tudjuk meg, mit fog tartalmazni a doboz. Minden héten az évszaknak megfelelő biozöldség érkezik Tahitótfaluból, a szigetről.

Ez a közösség éves tagságot jelent, és havi átalányt fizetünk. Értelemszerűen télen kevésbé gazdag csomagok érkeznek, mint késő nyáron – ősszel, amikor a legnagyobb “zöldségdömping” van.
Mindig figyelnek arra, hogy amennyire lehet, változatos összeállítást kapjunk – legyenek frissebb, rövid időn belül elkészítendő, de tartósabb zöldségek is, hogy végig kitarthasson a héten a zöldség. Időről-időre, azt gondolom, viszonylag gyakran, különlegességek, érdekességek is érkeznek. Kökény, sisakbab, hokkaidó-tök, lila krumpli, ilyesmi.

Amellett, hogy jó minőségű, ismert forrásból származó biozöldséget kapunk, azért is szeretem nagyon ezt a rendszert, mert rendszert és változatosságot visz az életünkbe. Korábban állandó gondom volt, hogy mit vegyek a zöldségesnél, mit együnk a héten, és sokszor előfordult, hogy vagy túl sok zöldség lett hirtelen otthon, vagy elfogyott kb minden.
Meg az is, hogy mit főzzek – és ezt már a zöldségesnél el kellett volna döntenem, nekem választani a sokféléből, de a legtöbbel mindig akadt valami “baj”, kifogás.

Most minden héten készen kapom, miből kell dolgozni. Ez egyrészt megkönnyíti a dolgom, hiszen korlátozza azt, miből kell választanom (illetve inkább csak azt kell megválasztani, mi melyik nap készüljön), és kreativitásra sarkall a receptek, ételek terén. (talán tapasztaltátok már, könnyebben kreatív az ember egy véges készletből, mint amikor “akármit” választhat).
Kihívás ugyan, hogy egyes zöldségek ne mindig ugyanolyan formában kerüljenek az asztalra, de ez jóleső, mint ahogy az is, hogy az új dolgokat felfedezzük.

Persze mivel nem mi választjuk meg, mi kerül a dobozba, és hát vannak olyan zöldségek, amelyeket nem szeretünk, adódhatnak “problémák”. De nagyon kevés olyan zöldség van, amit egyikünk sem eszik meg (padlizsán, édeskömény), a többit vagy én, vagy a párom megeszi. Elkészíteni meg bármit elkészítek, akkor is, ha én nem szeretem vagy nem eszem belőle.

A blogban igyekszem egyrészt a heti “menüt” tálalni, másrészt a különlegesebb zöldségeket (de akár a megszokottakat is más aspektusból) megmutatni.

 

Facebook Twitter

Posted under: általános

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>